Odsherred kommune

Fagcenterchef Guri Thorlaksen skriver:

Medarbejderne tør tage ansvar og finde løsninger

Med projektet "Mere vækst og værdi" er de ansatte i ældreplejen i Odsherred blevet langt bedre gearet til en fremtid med færre medarbejdere og flere ældre.

Om ti år vil arbejdsstyrken blandt medarbejderne i ældreplejen i Odsherred være halveret - og omvendt vil antallet af ældre borgere være steget betragteligt. Det er en fremtid, der kræver ansatte, der tør tage ansvar og finde løsninger, og kommunen har derfor haft omkring 150 medarbejdere gennem projektet "Mere vækst og værdi" under ledelse af konsulent René Pedersen. Og ifølge fagcenterchefen for området Myndighed og Pleje er det reelt lykkedes at skabe en ny kultur på de arbejdspladser, der har været med i projektet.
"Vi oplever meget stor ansvarlighed og arbejdsglæde, fordi de ansatte har fået reel indflydelse på at tilrettelægge deres arbejde og finde løsninger på de udfordringer, de står over for", fortæller fagcenterchef Guri Thorlaksen.

Opgaven har været at få medarbejderne til at arbejde efter en procesmodel, som skal sætte alle i stand til at finde alternative løsninger og hele tiden at vurdere, om en opgave kan løses mere effektivt eller på en ny måde - i samarbejde med kollegaer, ved at inddrage andre faggrupper eller pårørende. Det kan være i forbindelse med en bestemt opgave, i en planlægningsfase eller når en gruppe skal fordele arbejdet mellem sig.
"Der er brug for en helt ny måde at tænke på, hvor medarbejderne ikke bare får udstukket opgaver og ordrer. Det har helt klart været en stor udfordring, men vores konsulent Rene Pedersen har hele vejen igennem været utrolig vedholdende i sit arbejde med de ansatte", siger Guri Thorlaksen.
For at få det nye mind set forankret bedst muligt har konsulenten arbejdet særlig tæt sammen med 25 såkaldte ambassadører, og det har været en væsentlig del af årsagen til succesen, mener fagchefen:
"René når resultater, fordi han tager udgangspunkt i den enkelte deltager - derfor er det lykkedes at få så mange med. Det har givet mange medarbejdere en oplevelse af personlig udvikling, ikke mindst blandt ambassadørerne. Réne ved, hvornår han skal provokere, og hvornår han skal gå lidt mere forsigtigt til værks. Hans styrke ligger netop i, at han har styr på både teori og praksis i så langstrakt et forløb", siger Guri Thorlaksen.

Ambasadør Stine Stannius Dan

En åben ledelse og et styrket fællesskab

Med projektet "Mere vækst og værdi" har de ansatte i Odsherred Kommunes ældrepleje genvundet en tro på fremtiden trods sparekrav og fyringsrunder.

Medarbejderne i ældreplejen i Odsherred Kommune har flere gange været igennem forskellige processer, der skulle forbedre arbejdsmiljøet og skabe større sammenhold blandt de ansatte. Men når det helt store ryk først er kommet med projektet "Mere vækst og værdi", skyldes det, at både ansatte og ledere brænder for ideen om at lade ansvar og frihed følges ad, mener Stine Stannius Dan.
Den 32-årige social- og sundhedsassistent er en af de ambassadører, der i hverdagen skal sikre, at kollegaerne lærer at bruge den procesmodel, som er motoren i projektet. Modellen giver medarbejderne redskaber til at møde dagens udfordringer ved at finde alternative løsninger, der både sparer ressourcer og giver de ældre et godt liv. Og hun er ikke i tvivl om, at netop friheden til selv at finde løsninger og have indflydelse på sin egen arbejdssituation er med til at skabe arbejdsglæde:
"Vi er blevet inddraget i hele processen, og vi har fået ejerskab. Det er supervigtigt. Der er kommet en meget positiv stemning på arbejdspladsen, og der er smil, selv om vi har travlt. Folk tager udfordringer op og er ikke bange for at fejle - det giver en masse nye løsninger. Det er simpelthen blevet bedre at gå på arbejde", forklarer Stine Stannius Dan, der har været ansat på Asnæs Hvile Plejecenter siden 2007.

Hun giver konsulent Rene Pedersen en stor del af æren for den nye kultur, der har fundet vej til de kommunale arbejdspladser i projektet:
"Han har givet folk mulighed for at komme til orde, og han har sikret, at der kommer handling bag ordene. Det er som om, at det er blevet mere lovligt at komme med ideer. Førhen skulle alt godkendes af lederne, som måtte feje mange ting af banen, fordi der ikke var penge til det. Nu siger lederne tværtimod, at vi bare skal komme med vores ideer - de tør give os noget ansvar, så det bliver sjovere at gå på arbejde. Det er en udvikling, Rene har banet vejen for på grund af den proces, han har stået for".
Og hele forløbet har ikke bare styrket fællesskabet - der er tale om en øget selvtillid hos kollektivet, mener Stine Stannius Dan:
"Vi er blevet skåret ned gennem fyringsrunder i hele kommunen, så tidligere hang vi nok lidt med skuffen. Nu er der et stærkere fællesskab og en fornyet tro på, at vi nok skal klare det sammen".

 

Ambasadør Pernille Jeppesen skriver:

Jeg har fået meget mere selvtillid

Projektet "Mere vækst og værdi" har ikke kun ændret Pernille Jeppesens arbejdsliv - det har også givet hende mod til at stå frem med ideer og meninger.

I mange år var Pernille Jeppesen den "stille pige i klassen", som hun selv udtrykker det. Men sådan er det ikke længere. Projektet "Mere vækst og værdi" i ældreplejen i Odsherred Kommune har sat hende i gang med en personlig udvikling, så den 29-årige social- og sundhedsassistent i dag har fået mod til at stå frem med sine holdninger i større forsamlinger.
"Førhen turde jeg ikke sige min mening på gruppemøderne, men nu holder jeg bestemt ikke min mund mere. Hele forløbet har givet mig rigtig meget på den personlige konto, og det kan jeg i høj grad takke René for", siger Pernille Jeppesen med henvisning til konsulent René Pedersen, der har været drivkraft i projektet.

Formålet med hele processen har i høj grad været at forberede de 150 deltagere i projektet på en fremtidig arbejdssituation, hvor der bliver færre medarbejdere til flere borgere. De har lært om procesmodellen, der skal sætte den enkelte i stand til at vurdere en situation 360 grader rundt og finde alternative løsninger på de problemer, der opstår i hverdagen. Det kan være at prioritere, eller det kan være at inddrage kollegaer, pårørende og alle øvrige ressourcer, der kan bidrage i arbejdet med de ældre borgere.
For at få den nye kultur og tankemåde til at brede sig i organisationen har René Pedersen udpeget nogle ambassadører, der i hverdagen skal sikre, at processen kører, så alle lærer at bruge procesmodellen - og her har han blandt andre peget på Pernille Jeppesen:
"Jeg blev noget nervøs, da jeg skulle være ambassadør, men det har betydet rigtig meget, at jeg har haft nogle personlige samtaler med René, og det har givet mig en selvtillid, jeg ikke tidligere havde. Han har været utrolig god til at lytte, han har givet mig troen på, at jeg kan en masse ting, og han fik mig til at undervise nogle af mine kollegaer - det var en fed oplevelse", siger Pernille Jeppesen, der til daglig arbejder i Plejecenteret Præstevænget.

 

Ambasadør Jeanette Lundgren Nielsen skriver:

Vi er blevet meget bedre til at arbejde på tværs

Efter 29 års ansættelse hos Odsherred Kommune har Jeanette Lundgren Nielsen fået ny arbejdsglæde. Hun giver projektet "Mere vækst og værdi" og konsulent Rene Pedersen en stor del af æren.

Jeanette Lundgren Nielsen har fået en ny arbejdsdag - uden at skifte hverken job eller arbejdsplads. Det er projektet "Mere vækst og værdi", der har givet hende arbejdsglæden tilbage - og ikke mindst modet til at gå forrest, når der er brug for forandringer.
Den 45-årige social- og sundhedsassistent er en af ambassadørerne i det store forandringsprojekt, der skal sætte medarbejderne i ældreplejen i Odsherred i stand til at samarbejde, prioritere opgaverne og tilrettelægge arbejdet på en ny måde. Målet er at være gearet til en fremtid, hvor der bliver færre medarbejdere til at tage sig af flere borgere.
"Tidligere var det 'bare' et arbejde, hvor man skulle løse nogle opgaver. I dag tænker jeg meget på borgerne, på økonomien og på kommunen, når vi skal finde løsninger på de udfordringer, vi møder. Projektet har gjort en meget stor forskel for mig, og selv om vi ikke har fået mindre travlt, er det blevet meget anderledes og sjovere at gå på arbejde, fordi vi selv har langt mere indflydelse på vores hverdag", forklarer Jeanette Lundgren Nielsen, der har arbejdet i Odsherred Kommune siden hun var 16 år.

Hun nævner som eksempel, at der førhen var lagt op til lange arbejdsdage, når en eller flere medarbejdere i gruppen var syge. I dag kigger hun og kollegaerne i langt højere grad på, hvordan arbejdet kan tilrettelægges og prioriteres, så alle kan komme hjem til tiden. Og Jeanette Lundgren Nielsen mener, at konsulenten bag "Mere vækst og værdi", René Pedersen, har stor andel i den nye måde at gå til opgaven på:
"René har været med til at ændre vores tankegang. Han får os til at åbne os, og han får os til at kigge på os selv i stedet for hele tiden at kigge på lederne. Han har nogle egenskaber, så vi ikke er så bange for forandringer, som vi ellers har været. For mange af os har forandringer været ret angstprovokerende. Det er f.eks. blevet meget lettere at afløse i andre grupper, fordi vi har været sammen om det her projekt - det er blevet 99 procent lettere at komme andre steder hen. Det er et kæmpe plus for både os og arbejdspladsen, at vi er blevet meget bedre til at arbejde på tværs", siger den 45-årige assistent.

Kontakt Rundahl for mere information.

 

© Rundahl 2012